Adieu print, welkom eBoek

doorWebredactie

Adieu print, welkom eBoek

eBoek versus papieren boek

Laatst was ik bij een lezing van de literaire sectie van het NGTV, genaamd ‘Vertalers en het eBoek’. Voor boekvertalers was de lezing echt een must, gezien de actualiteit van dit onderwerp. Boeken vertalen is namelijk geen vetpot. De boodschap die ik daar te horen kreeg, was in eerste instantie niet echt positief. De tijdschriftenmarkt ligt op zijn gat, uitgeverijen gaan failliet. Maar… het boek is niet op zijn retour! Want gelukkig is daar het eBoek. Er zijn momenteel 212 uitgeverijen die 30.000 titels uitgeven. Daarvan is 50% educatief, 14% management en 12% theologie. Met 90% marktaandeel ePub en 77% Watermarking heeft ePub min of meer een monopoliepositie.

eBoek: nieuwe ronde nieuwe kansen?

De vraag naar eBoeken stijgt nog steeds. De papieren uitgever zit in zwaar weer. Die lijdt eerder verlies dan winst. Op dit moment zijn er 6 miljoen apparaten voor eBoeken in omloop. Het eBoek heeft een omzet van 4% op de boekenmarkt (maar dan wel in geld, niet in aantal). 22% van de eBoeken is online te koop. (Ik vraag me af, waar de overige 78% te koop zijn, maar dit kwam tijdens de lezing niet ter sprake). Er zijn geen gegevens over verspreiding van het eBoek via piraterij. Sinds 10 april 2014 is het illegaal downloaden via illegale bronnen overigens ook verboden. Voor de boekvertaler liggen er kansen met de komst van het eBoek, gezien de stijging van de vraag ernaar.

Marktwerking boekenmarkt

Van papieren medium naar digitaal. Dat lijkt de toekomst. Misschien komt er streaming voor eBoeken. Wie grijpt die kans? Uitgeverijen of auteursrechthebbenden? Een ding is zeker. De lezer, schrijver en boekvertaler springen een gat in de lucht vanwege dit gat in de markt. Althans, dat zouden ze wel moeten doen. Door de verschuiving van papieren boek naar eBoek wordt de keten van schrijver tot eBoek korter. Er komt geen vormgever of drukker meer aan te pas… Dit betekent minder kosten van idee tot boek. En die uitgever is toch ook niet meer nodig? Een eBoek maken is tenslotte geen rocket science. De vertaler wordt zijn eigen uitgever. Dan kan hij eindelijk verdienen wat hij waard is. Dat was een mooie boodschap ter afsluiting van een zeer interessante lezing. En voor mij genoeg stof tot nadenken…

Lees voor meer informatie over het eBoek de blogs Boekvertaler nieuwe stijl en Een eBoek, wat moet je daar nou mee?.
© Donna Nicolaas | Arcobaleno Taaldiensten: voor het schrijven en vertalen van al uw teksten (ook voor uw business relations)!

Over de auteur

Webredactie contributor