Een auto kopen in Italië

doorPeter Quite

Een auto kopen in Italië

Wie op zoek is naar een fraaie Italiaanse klassieke auto, hoeft daarvoor echt de grens niet over. Maar als u op Marktplaats of bij een van de vele gespecialiseerde bedrijven in Nederland niet vindt wat u zoekt, lonken natuurlijk de Italiaanse websites. Want wie weet vindt u daar nog die volkomen roestvrije droomauto.

Eentje die jarenlang heeft staan te verstoffen in het schuurtje van ‘nonno’ (opa) en nu voor een prikkie door de erfgenamen wordt aangeboden.

Youngtimers en recente premium occasions

Die kans is klein. Ook in Italië weten ze allang dat hun klassiekers bij liefhebbers over de hele wereld geliefd zijn. En die hele wereld struint bovendien net als u die Italiaanse sites af. Toch is de Italiaanse markt voor tweedehandsauto’s wel degelijk interessant voor Nederlandse kopers. Maar dan vooral als u op zoek bent naar een leuke youngtimer of een luxeauto ‘waar het kopje vanaf is’. Door cultuurverschillen en afwijkende belastingwetgeving liggen de prijzen daarvoor in Italië namelijk doorgaans een stuk lager dan in Nederland. En dat kan een reis over de Alpen voor doe-het-zelf-import beslist de moeite waard maken.

Onverwachte problemen

Wanneer u inderdaad een advertentie vindt waarin de auto die u zoekt tegen een aantrekkelijke prijs wordt aangeboden, is het tijd voor actie. Al snel blijkt zakendoen in Italië vaak dan toch wat lastiger dan gedacht. Als u geluk hebt, spreekt de verkoper Engels. Maar ook in dat geval verloopt het contact lang niet altijd even soepel. Ook moet u niet vreemd opkijken als zich ineens allerlei obstakels voordoen, bijvoorbeeld met betrekking tot de betaling of het in orde maken van de papieren.

Professionele bijstand

Misschien ziet u hierdoor van het avontuur af, en dat zou jammer zijn. Op dat moment is het wellicht een goed idee om een van de specialisten van het Netwerk Vertalers Italiaans in te schakelen. Voor een bedrag dat de prijs van een volle tank vaak niet of nauwelijks zal overstijgen, kunnen die u helpen bij de communicatie met de verkoper. Eén telefoontje doet soms al wonderen. Daarnaast kunnen ze u ondersteunen bij de verkoop- en importprocedure. En mocht het nodig zijn, kunnen ze u ook waarschuwen voor valkuilen. Want het zou toch jammer zijn als u uit Italië terugkomt zonder geld en zonder auto.

@Peter Quite

Over de auteur

Peter Quite administrator