Italiaanse les voor vakantie of zakenreis

doorMandy Sikkens

Italiaanse les voor vakantie of zakenreis

Als je voor een weekje naar Italië gaat, kan een ouderwets Wat&Hoe-boekje heel praktisch zijn. “Waar is het toilet?” of: “Help!” (als de deur niet meer open wil).

Vakantie-Italiaans

Naarmate je vaker in Italië komt, groeit de behoefte aan communicatie. Je wilt op z’n minst gezellig kunnen praten met je buren, thuiskomen met de gewenste boodschappen en geen misverstanden bij de dokter. Voor Italiaanse les bestaan er allerlei apps, online-cursussen en groepscursussen, maar privéles is ook een optie.

Privéles Italiaans

Met privéles kun je de taal in je eigen tempo leren. Als je onregelmatige werktijden hebt, kun je flexibele afspraken maken. Er is meer ruimte voor een individuele benadering: je persoonlijke interesses krijgen voorrang.

Italiaans voor zaken

Als je Italiaans nodig hebt voor zakelijke doeleinden is een intensieve privécursus gewenst, of privéles ter ondersteuning van een groepscursus. Zolang je de taal niet voldoende beheerst, is het raadzaam om een professionele tolk of vertaler in te huren. (Te vinden in de lijst van vertalers en tolken van het NVI.)

Grammatica

Wanneer je als volwassene een taal wilt leren en dus de periode moet overbruggen waarin iemand als kind die taal elke dag heeft gehoord en gesproken, ontkom je niet aan grammatica. Zonder fundament kun je geen muren bouwen. En bovendien: grammatica is leuk! Grammatica is als een puzzel, het oplossen ervan geeft voldoening. Regels geven houvast.

Uitspraak

De uitspraakregels van het Italiaans zijn niet ingewikkeld, maar je moet ze wel kennen: als er perziken (pesche) in plaats van vis (pesce) in je boodschappentas blijken te zitten, zul je je menu moeten aanpassen. De klemtoon is wat lastiger: als je tegen een arts klaagt over gescheurde gordijnen (tendine) word je minder serieus genomen dan wanneer je zegt dat je een gescheurde pees (tendine) hebt. Ook het onderscheid tussen een –o en een –a is van belang: als je buren begrijpen dat je zoontje aan het plafond (soffitto) hangt, klinkt dat toch verontrustender dan wanneer hij gewoon op zolder (soffitta) is.

Zelfstudie

Wat kun je verder zelf doen om de taal te leren en ‘in je gehoor te krijgen’? Veel naar Italiaanse muziek luisteren en naar Italiaanse films kijken. Ook heel leuk.

Zoek je een docent Italiaans voor privéles of groepscursussen bij jou in de buurt? Zoek de docenten Italiaans op deze website.

Over de auteur

Mandy Sikkens contributor